Πρόστιμα, κυρώσεις και προθεσμίες για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες»



Στις 15 Ιανουαρίου του 2017 λήγει η προθεσμία για 300.000 φορολογούεμνους, που οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες», με τις συζύγους και τα παιδιά τους, να πρέπει να υποβάλλουν ξεχωριστές, ακόμα και αν τα παιδιά είναι ανήλικα.

Όσοι από τους υπόχρεους δεν καταθέσουν δηλώσεις η το κάνουν εκπρόθεσμα η με ελλιπή και ανακριβή στοιχεία κινδυνεύουν με βαρύτατα πρόστιμα(έως 100.000 ευρώ) και ποινικές κυρώσεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. εφόσον εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις.

Υποχρεωτικά θα δηλωθούν:

Κάθε είδους συμμετοχή σε επιχειρήσεις
Τα εισοδήματα από όλες τις πηγές
Ο τρόπος απόκτησης
Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας
Τιμαλφή η αξία των οποίων αποτιμάται πάνω από 30.000 ευρώ και αυτά φυλάσσονται εκτός Τραπεζών η εντός τραπεζικών θυρίδων
Καταθέσεις
Μετοχές
Ομόλογα
Ρευστό στο σπίτι τους εφόσον υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ
ΙΧ, μοτοσυκλέτες, σκάφη αναψυχής
Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης

Εκτός των παραπάνω φυσικών προσώπων υπόχρεα υποβολής δήλωσης «Πόθεν έσχες» είναι επίσης τα
Τακτικά και αναπληρωματικά μέλη και οι προϊστάμενοι των επιτροπών και διευθύνσεων προμηθειών και διαγωνισμών εταιρειών που ανήκουν στο κράτος.
Τα μέλη της Κυβέρνησης, της Βουλής και της Ευρωβουλής
Τα διοικητικά και αιρετά μέλη των Δήμων και Περιφερειών
Οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι, οι γιατροί που έχουν τοποθετηθεί σε διοικητικές θέσεις στο ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ
Το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας
Οι διοικήσεις ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών
Οι προϊστάμενοι της δικαστικής εξουσίας
Πλήθος άλλων φυσικών προσώπων όπως πρόεδροι αθλητικών ομοσπονδιών, ελεγκτικών αρχών του Υπουργείου Οικονομικών ακόμη και οι διαιτητές.
Βασικοί μέτοχοι, διοικητικά και διευθυντικά στελέχη αντιπρόσωποι Επιχειρήσεων ανά την Επικράτεια αλλά και ιδιώτες εφόσον έχουν συνάψει συμβάσεις με το Δημόσιο ύψους άνω των 150.000 ευρώ η έχουν συμπράξει για την υλοποίηση και εκτέλεση έργων από κοινού.
Ανώτατα στελέχη Τραπεζών, Χρηματιστηριακών και Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, και Δημοσίων Οργανισμών που επιχορηγούνται σε ετήσια βάση από το κράτος σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του Προϋπολογισμού τους ή τη διοίκησή τους ορίζει το κράτος.

 
Top