0
Μαξίμου: Ο Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι μπορούμε χωρίς το ΔΝΤ



Ως παραδοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ευρωζώνη έχει τα μέσα να στηρίξει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, βλέπει η κυβέρνηση τα όσα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, στις δηλώσεις Σόιμπλε δεν υπάρχει καμία αναφορά σε 4ο μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι "η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ". 'Αποψη, όπως υπογραμμίζουν, που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα.

Επιπλέον, επισημαίνουν πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνέντευξή του προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM, με τη χαρακτηριστική δήλωση του: «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag». Ακόμη, ότι ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός αναφορικά με τα δημοσιεύματα ότι θα αντιδράσουν βουλευτές του κόμματός του: «Δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση, παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Επισημαίνουν ακόμη ότι και στην επιμονή του δημοσιογράφου για το «ποια θα είναι η αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματός σας εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ;» η απάντηση του κ. Σόιμπλε παραμένει η ίδια: «Δεν υπάρχει καμία εσωτερική αντίδραση, γιατί επιθυμούμε πραγματικά να τηρηθούν οι συμφωνίες».

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι "ο Β. Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο Μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάνει λόγο για "νέο πρόγραμμα", λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag, όπου «δεν θα υπάρχει καμία εσωτερική πολιτική ένταση» καθώς «παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Και συνεχίζει ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις»". "Δηλαδή", τονίζουν συμπερασματικά, "ο Β. Σόιμπλε επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο «αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις»".

Επίσης, επισημαίνουν ότι το σημερινό πρόγραμμα είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Ακόμη, ότι με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πηγές της κυβέρνησης, σημειώνουν, τέλος, ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

Τι απαντά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Süddeutsche Zeitung αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, διευκρίνισε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ, μετά από σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle.

Το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, ανέφερε, αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Το Βερολίνο από την πλευρά του «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει» τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Βάισγκερμπερ. Σε περίπτωση όμως που αυτό αποφασίσει να μη συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα, τότε τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η ΕΕ. 

Σε κάθε περίπτωση όμως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε «σημαντική αλλαγή» του προγράμματος. Και τότε θα έπρεπε ξανά να ερωτηθεί η γερμανική βουλή προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της, ανέφερε ο κ. Βάισγκερμπερ. Όπως πρόσθεσε «πρόκειται όμως για ένα υποθετικό ερώτημα» που δεν είναι του παρόντος.

Στην ερώτηση της Deutsche Welle αναφορικά με το τι εννοεί ο Β. Σόιμπλε στην επίμαχη συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung όταν λέει ότι σε περίπτωση που αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) τότε θα πρέπει να «εφαρμόζονται αισθητά καλύτερα οι δεσμεύσεις», ο κ. Βάισγκεργκερ δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top