0


Τόσκας για πυροσβέστες: Αντικείμενο εμπαιγμού από τις προηγούμενες κυβερνήσεις


Την εκτίμηση ότι το θέμα της μονιμοποίησης των πυροσβεστών πενταετούς θητείας, μπορεί να λυθεί πολύ πριν την τριετία που προβλέπει η τροπολογία που συζητήθηκε σήμερα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την πορεία της υπόθεσης, κατά την διάρκεια της παρουσίας των τοπικών αστυνόμων στο μέγαρο της ΓΑΔΑ, σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε «αντικείμενο προχειρότητας και εμπαιγμού, αν όχι εκμετάλλευσης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», την κατάσταση των πενταετών πυροσβεστών και υπογράμμισε ότι η τροπολογία που κατέθεσε ο ίδιος στη Βουλή, αντιμετωπίζει μεταβατικά το πρόβλημα μέχρι την πλήρη μονιμοποίησή τους.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, η συγκεκριμένη τροπολογία εξασφαλίζει:

- Τριετή παράταση της σύμβασης των πυροσβεστών, μετά την οποία θα γίνει αυτόματα η μονιμοποίηση τους.
- Την καταβολή κανονικών υπερωριών, νυκτερινών και αργιών, τις οποίες μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να εργαστούν. 
- Την δυνατότητα εισαγωγής στις παραγωγικές σχολές.
- Τέλος, μπορούν να πάνε - κατ' αρχάς με τη θέληση τους - στα περιφερειακά αεροδρόμια, για να επανδρώσουν τους πυροσβεστικούς σταθμούς, τη δημιουργία των οποίων προβλέπει η σύμβαση με την εταιρεία Fraport. Το κόστος, όπως είπε ο κ. Τόσκας, περίπου ισοψηφίζεται από τα έσοδα που θα προκύψουν από την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός, τόνισε ότι ο χρόνος μέχρι την μονιμοποίηση των πυροσβεστών υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην φτάσει τα τρία χρόνια, εάν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Διευκρίνισε τέλος, ότι η ρύθμιση αφορά στους 2.093 πυροσβέστες πενταετούς θητείας και όχι στους υπόλοιπους 1600 περίπου συναδέλφους τους, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης και των οποίων η πενταετής σύμβαση ήδη ανανεώθηκε, όπως ο νόμος προέβλεπε.

Ο κ. Τόσκας, καταλήγοντας είπε: «Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να μονιμοποιηθούν οι πυροσβέστες, όπως γίνεται με την αντίστοιχη κατηγορία των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, οπότε δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Εμείς ξεκινήσαμε την διαδικασία από τον Μάιο του περασμένου χρόνου, αλλά προσκρούσαμε στην έλλειψη ρυθμίσεων που δεν είχαν γίνει όπως έπρεπε».

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top